Κατάφυτη με απέραντους και πυκνούς ελαιώνες, η Μεσσηνία έχει παράδοση χιλιετιών στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου.
Μεσσηνία. Γη της ελιάς.
Η λέξη «ελιά» που βρέθηκε χαραγμένη σε πινακίδες της Γραμμικής Γραφής Β΄ και τα γιγάντια πιθάρια φύλαξης ελαιολάδου στο παλάτι του Νέστορα στην Πύλο, μαρτυρούν τη σημασία που είχε ο πολύτιμος αυτός καρπός στην τοπική αγροτική οικονομία ήδη από την Εποχή του Χαλκού.
Γραμμική Β Ιδεογράμματα για την ελιά και το λάδι
Ο καρπός της ελιάς
Το ελαιόλαδο
Το δέντρο της ελιάς
Σήμερα, η Μεσσηνία αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, αντιπροσωπεύοντας το 30% της ετήσιας εγχώριας παραγωγής. Το ήπιο έδαφος, με τον μεγάλο κάμπο και τους χαμηλούς λόφους, η τακτική βροχόπτωση κατά τους χειμερινούς μήνες, τα θερμά καλοκαίρια και οι ευνοϊκοί άνεμοι που αναζωογονούν το χώμα, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου, το οποίο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο για τη μοναδική γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία.