Τοπική κουζίνα

Από τους αρχαίους χρόνους, το ελαιόλαδο υπήρξε πάντα το ακλόνητο θεμέλιο της ελληνικής κουζίνας, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η Μεσσηνία, με μεγάλη παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς. Είτε ωμό είτε μαγειρεμένο με διαφορετικούς τρόπους και τεχνικές, το καλό παρθένο ελαιόλαδο αναδεικνύει τις γεύσεις και τα αρώματα των υλικών μιας συνταγής και συνδυάζεται αρμονικά με τα άλλα παραδοσιακά προϊόντα ενός τόπου, συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός βιώσιμου γαστρονομικού οικοσυστήματος.

Στη Μεσσηνία, η οποία φημίζεται για την έντονη παραγωγική της δραστηριότητα και την υψηλή ποιότητα των αγροτικών της προϊόντων, το ελαιόλαδο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο καθημερινό τραπέζι. Μαζί με τα κηπευτικά, τα εσπεριδοειδή, τα ντόπια τυριά, τα σύκα, τις σταφίδες, και φυσικά τα περίφημα μεσσηνιακά κρασιά, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας, της οικονομίας, και του γαστρονομικού πολιτισμού της Μεσσηνίας.